De la coaching individual și de echipă, la life și executive
Pe măsură ce coachingul devine tot mai răspândit atât în mediul organizațional, cât și în viața personală, devine util să facem distincția între diferitele tipuri de coaching, astfel încât să identifici ce se potrivește nevoilor tale.
Este un proces de dezvoltare personală și profesională, conceput pentru a ajuta oamenii să creeze schimbări în propria persoană, a-și spori performanța individuală și a atinge obiectivele asumate. Coachingul individual este un parteneriat 1-1 între coach și client.
În cadrul coachingului individual se disting mai multe categorii, pe baza domeniului de intervenție: life coaching, executive coaching, business coaching, coaching de carieră și altele.
''Life coaching-ul înseamnă ajutorul acordat pentru a te angaja activ în atingerea propriei tale fericiri și a propriului succes și pentru a te bucura de acest proces de transformare a sinelui.''
Annie Lionet, Life Coaching
Se adresează persoanelor de orice vârstă sau profesie, având ca punct principal viața personală a clientului. Life coachingul este un proces de descoperire și cunoaștere a propriei persoane, unde clientul își poate identifica valorile personale sau dorințele, să facă pași concreți în îndeplinirea lor sau să lucreze la erodarea barierelor care le stau în cale.
De exemplu, lipsa de încredere în sine îți poate afecta capacitatea de a vorbi în public sau de a găsi partenerul potrivit, în viață sau profesional. Prin urmare, accentul se pune în principal pe ceea ce poate face individul pentru a vedea rezultatele dorite, în timp ce manifestarea externă a acestuia servește ca o verificare a realității asupra schimbării interne.
Este metoda de dezvoltare personală și profesională a unui antreprenor sau manager. Sesiunile se concentrează pe identificarea metodelor și instrumentelor prin care clientul:
Sesiunile de business coaching pot viza diferite arii de business: Sales Coaching, Marketing Coaching, Coaching antreprenorial, Leadership Coaching, Management Coaching.
''Cariere de succes și satisfăcătoare sunt rezultatul ambiției, viziunii, planificării și a multă determinare. Acest lucru poate părea descurajant, dar când ne asumăm această provocare, ne asumăm dezvoltarea profesională și șansele noastre de a construi o carieră satisfăcătoare cresc.''
Karin Mueller, PCC
Este o abordare bazată pe soluții a deciziilor cu privire la carieră și traseul profesional. Cum te poate ajuta coachingul de carieră?
Dacă nu ești sigur de unde să începi, aceste întrebări te pot ajuta:
Cariera este responsabilitatea ta - nu aștepta ca altcineva să facă treaba pentru tine.
Se adresează celor în poziții executive de management, abordând subiecte precum:
Pentru organizație, rezultatele coachingului executiv includ:
O echipă este un grup de oameni care lucrează împreună pentru îndeplinirea unui scop comun.
Coachingul de echipă îi ajută pe membrii echipei să înțeleagă cum să lucreze mai eficient unii cu ceilalți. Acest lucru are loc fie prin înțelegerea relațiilor dintre ei, concentrându-se pe modul în care oamenii interacționează și comunică, fie ajutând echipele să clarifice un scop, și valori comune și să își definească rolurile.
Încurajează reflecția. Aceasta include discutarea regulată a modului în care se lucrează în echipă și revizuirea scopului și obiectivelor.
Conexiunea cu organizația Compania beneficiază în ansamblu atât de coaching individual cât și coaching de echipă. Pentru echipe, este vorba de a conecta obiectivele echipei de obiectivele organizaționale. Multe organizații impun obiective top-down pe baza strategiei generale a companiei. Dacă echipele pot traduce aceste obiective în propria lor limbă, ele devin mult mai motivante.
Cele mai de succes companii combină coaching individual și de echipă. Ți-ai putea imagina vreodată un antrenor de fotbal grozav care să se concentreze exclusiv pe a fi antrenor individual sau în echipă?
Coachingul poate fi intern, atunci când coachul face parte din organizația unde își are clienții, sau extern, având avantajul unui plus de neutralitate. În funcție de unde vine cererea, coachingul poate fi asumat, atunci când cererea vine din partea clientului, sau prescris, când cererea vine din partea conducerii organizației.De asemenea, putem întâlni și alte tipuri de coaching, precum intercultural, sportiv, spiritual, strategic, pentru artiști etc.
Indiferent de tip, coachingul te va ajuta să:
Vino să experimentezi alături de membrii echipei Coaching Partners
tipul de coaching care ți se potrivește. Alege o sesiune cadou.
Richard Kilburg, Executive Coaching: Developing Managerial Wisdom in a World of Chaos (2000)
International Coaching Federation, Types of Coaching