BLOG
>
Interviuri

Experiența formării în coaching

Gabriela Meșniță, absolventă a programului Coach pentru Campioni în 2024, împărtășește experiența ei.

După finalizarea doctoratului, mi s-a întărit convingerea că vreau să înțeleg și mai multe despre oameni, despre emoțiile lor, trăirile lor, și cum aș putea să-i sprijin. Aveam opțiunea să devin studentă la psihologie, însă după ce am citit mai multe despre domeniu, încă am rămas cu întrebări.

Răspunsul a venit în urmă cu vreo 2 ani, în timpul unor cursuri de dezvoltare personală. Acolo am avut "aha"-ul: coachingul este soluția prin care pot sprijini oamenii să-și exploreze potențialul pentru performanță și să-și depășească propriile limite.

Ce am făcut?

Căutând un program de formare, ce mi-a atras atenția pe site-ul Coaching Partners a fost definiția: "coachingul este, în primul rând, un mod de a-i ajuta pe cei din jur așa cum au ei nevoie. Coachingul este pasul dintre a vrea și a obține; capacitatea de a sprijini dezvoltarea celor din jurul tău."

Ce să vezi, erau acolo intențiile mele. Așa că am avut primul dialog cu Dan Berinde. De fapt, am beneficiat de o mini sesiune de coaching. După 10 minute, mi-a fost clară imaginea despre ce va urma.

Reacția mea? La fel ca în alte momente de cotitură, am amânat :). Doar că la puțin timp, a apărut anunțul unei noi serii de curs. Am știut că acela e momentul și m-am înscris.

Experiența mea la Coaching Partners

Prima zi de curs, 19 aprilie 2024, rămâne memorabilă (nu e singura). După prezentarea trainerilor și a cursanților, am intrat direct în "pâine", alternând teoria cu multă practică. Foarte multă practică. Deși au fost doar 3 ore, lucrasem intens, atât de intens încât am avut sentimentul că au trecut mai mult de 10 ore. Totul era aplicat, ancorat în realitate, în nevoile reale ale oamenilor. Nu doar informație, ci și experiență.

Primul modul, pilotat profesionist de Alexandru Frumosu, m-a ajutat să învăț decolările și aterizările în sesiunile de coaching. Un modul plin de structură, explicații privind întregul parcurs al cursului, de tehnici și exerciții de ascultare activă, prezență, comportament nonverbal. A fost ca acel ghid pe care îl primești când vrei să zbori cu parașuta; nu ai pământul sub picioare, dar știi că ești în siguranță, că primești încredere de la cel care te însoțește la început de drum.

Al doilea modul este cel al emoțiilor, adevărului și realității, credințelor limitative, funcționalului și disfuncționalului. Costel Coravu ne-a ajutat să înțelegem multe dintre stările cu care ne confruntăm și cum le putem transforma în aliatul nostru. Așa am aflat despre diferența dintre a alege și a decide, tipurile de adevăruri, despre faptul că adesea "trăim doar în capul nostru" (vorba lui Costel), iar realitatea este alta.

Începeau să se așeze lucrurile și, în același timp, să simt provocarea unui nou început. A urmat modulul trei, în care, în contrast cu cel anterior, Paul Costin a venit cu un stil pragmatic și o strategie completă de aplicare a unor tehnici avansate. A fost revelator să exersăm  proiecțiile în viitor, psihodrama, metoda ABC, scalarea. Am descoperit valori și perspective despre mine și ceilalți, neexplorate până atunci. Am luat ca măsură a performanței o întrebare ce se poate aplica oricărui domeniu:

"Ce zice azi coachingul despre tine?"

Când am ajuns la modulul patru, mi-am dat seama că trecuse timpul fantastic de repede. Prin ce a oferit Dan Berinde, deținător al unor lecții ce așteptau a fi descoperite, am văzut cum intenția mea de la începutul cursului căpăta tot mai mult contur: coachingul pentru oameni, pentru echipe. Cu stilul inconfundabil de influență și motivare, mi-a adus multă claritate prin tehnica Stop-Reflect-Write-Report (SRWR), cele trei trepte ale coachingului (proces, context, învățare), abordarea leadershipului ("liderii se antrenează și creează contextul de motivare"), diversitatea ideilor și situațiilor. Sunt doar câteva dintre comorile prețioase pe care le-am luat cu mine. M-au ajutat să ies din tumultul gândurilor (ce tehnici să aplic, când, cum etc.) și să aflu mai multe despre ceilalți, prin două dintre numeroasele inspira(n)te întrebări:

"Cine ești? Cine vrei să fii?"


Între module au fost supervizările, sesiunile de peer coaching, unde am crescut de la stângăciile și întrebările lungi (deh, meteahna profesiei), cu ajutorul feedforward-ului, pe care am început să-l internalizez, deși feedback-ul îmi era ca o a doua natură. Am fost susținuți și încurajați să începem activitatea cu clienții; un pas mare de a acționa, de a avea curaj, pentru că, nu-i așa, curajul înseamnă să îți fie frică, dar să o faci oricum.

Mai mult decât o școală

La Coaching Partners nu găsim doar o școală de coaching, ci o comunitate extraordinară. Trainerii și mentorii noștri, profesioniști experimentați, ne-au oferit mai mult decât tehnici, instrumente; ne-au ghidat spre a fi permanent în starea de coach, de a fi noi, autentici, integri, de a practica noile competențe și abilități, cu smerenia cuvenită.

Am legat prietenii, am descoperit oameni minunați, cu care am exersat, de la care am învățat. Este o comunitate în care crești și ai susținerea pentru performanță. Despre asta este coachingul. Recunoștință și prețuire pentru comunitatea din care sunt onorată a fi parte.

Am încheiat o etapă. Ce urmează?

Coachingul, pentru mine, a devenit mai mult decât o competență, a devenit un mod de a fi, de a privi, de a înțelege.

Ce urmează? Explorarea coachingului în echipe, în managementul proiectelor, un domeniu în care văd un mare potențial. Procesul de învățare continuă cu programul Coaching pentru Echipa Campioană, certificarea ICF și alte activități din comunitatea Coaching Partners.

Vreau să sprijin echipele pentru a-și găsi claritatea, direcția, resursele pentru performanță, pentru creștere, și oamenii care, la fel ca mine, caută să își descopere potențialul și să își depășească limitele (Coaching to DARE - Discover, Act, Reflect, Evolve).

Pe tine ce te împiedică să faci primul pas spre propria transformare? Stabilește o discuție pentru a vedea dacă ți se potrivește și ție.
O nouă grupă de Coach pentru Campioni începe pe 28 martie.