„SE PUTEA SI MAI BINE !”

 

un articol de Costel Coravu, PCC (ICF)

„SE PUTEA SI MAI BINE !”

Cred ca ati auzit aceasta sintagma destul de des in jurul vostru. Sau poate chiar va spuneti voua insiva asa ceva in mod frecvent.

Acesta era si cazul unei persoane cu care am stat de vorba cu ceva timp in urma si care se intreba de ce oare nu este multumita niciodata de rezultatele activitatilor ei ?

In urma conversatiei noastre persoana in cauza si-a dat seama ca raspunsul la intrebarea ei era dat de aceasta convingere: „se putea si mai bine”.

In acel moment am realizat ca aceasta sintagma constituie o capcana mult mai puternica/subtila decat alte convingeri limitative, prin aceea ca in sine este un truism.

DA, INTOTDEAUNA SE POATE MAI BINE!

DOAR CA:

  • Pe de o parte este important sa detaliem care este referinta fata de care consideram „mai binele” ( propria persoana, ce spun altii, alte persoane … )
  • Pe de alta parte care sunt circumstantele in cadrul carora s-a intamplat rezultatul in cauza.

Ca sa fie mai clar, vin cu un exemplu.

Sa luam cazul unui jucator de tenis ( pentru simplul fapt ca mie imi place tenisul) care a tenis-2avut un meci cu altcineva. Indiferent de rezultatul meciului, posibilele aprecieri ale lui pot sa fie de genul:

  • DA, Roger Federer ar fi jucat mai bine decat mine ! (referinta este o alta persoana)
  • Acum doi ani probabil ca m-ar fi batut de m-ar fi uscat ! (circumstante diferite)
  • Daca nu as fi fost racit, probabil ca as fi jucat mai bine si rezultatul ar fi fost altul (circumstante diferite)
  • Antrenorul mi-a spus ca puteam sa il bat. Doar ca el nu stia ca aveam o durere la muschii gambei care nu ma lasa sa alerg la maxima capacitate (referinta este ce spun altii).

Forta capcanei instituita de sintagma „se putea si mai bine” consta in faptul ca ea in sine este adevarata. Lipseste insa continuarea ei, si anume in care conditii/circumstante ar fi considerat „mai binele”. Cu siguranta este foarte probabil ca, in urma unor antrenamente consecvente, peste doua, trei luni sau mai mult vom putea face mai bine decat acum ceva anume, daca vrem asta si ne antrenam corespunzator.

Asa ca dragi perfectionisti, vestea „proasta”este ca DA, intotdeauna se poate mai bine.

Vestea buna este ca voi hotarati care este sistemul de referinta si circumstantele fata de care faceti comparatia in cauza.

Mult succes spre „mai binele” fiecaruia!

 

Leave your thought

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.