RELATIILE INTRE DREPTATE SI IUBIRE

Cred că nu este ceva exagerat să considerăm că relațiile cu alți oameni și mai ales calitatea acestor relații este o preocupare importantă pentru majoritatea oamenilor.

În acest context cred că este de interes să știm care ar fi modalitățile de abordare/comportamentele potrivite pentru a avea relatii de calitate în viața noastră, fie că este vorba despre relațiile cu cei apropiați, cu care petrecem mai mult timp împreună, fie că este vorba de cei cu care avem interacțiuni punctuale sau de conjunctură.

În cele ce urmează voi prezenta niște considerații care, zic eu, ar putea să vă sprijine în demersul vostru de a avea relații de calitate cu cei din jur.

În primul rând, plecând de la titlul articolului, voi face următoarea afirmație: nu există decât două contexte pe baza cărora putem construi o relație: dreptatea și respectiv iubirea.

Probabil că, citind această afirmație, veți avea următoarea întrebare: de ce sunt luate în considerație separat ? Nu ar putea exista și un context combinat dintre cele două ?

Pentru a răspunde la o astfel de întrebare, vă invit să aveți în vedere faptul că în acest univers există de asemenea doar două contexte de existență: cel al proceselor de tip cauză-efect (care stau la baza existenței materiei)  si cel al liberului arbitru, care stă la baza existenței persoanei (mai multe detalii despre acest considerent puteți găsi în cartea mea „STOP CONFUZIEI – tot ce este nevoie să știi și Wikipedia nu îți poate spune despre cum să ai claritate și succes”).

Mergând pe linia acestui considerent, putem observa că procesele de tip cauză-efect se bazează pe reguli și stau la baza funcționării mașinilor, care nu sunt altceva decât forme de manifestare a materiei. De asemenea, dreptatea se bazează pe reguli/legi. Altfel spus, atunci când o persoană este redusă la respectarea unor reguli, ea este practic tratată ca/asimilată cu o mașină. Care poate fi calitatea unei relații dintre o persoană și o mașină ?

Din experiența interacțiunilor mele cu oamenii/persoane de-a lungul celor 63 de ani de existență de până acum, am observat că marea majoritate a celor cu care am interacționat sunt foarte preocupați, uneori chiar „obsedați” de respectarea regulilor (în special ale lor proprii). În același timp am observat că nivelul lor de conectare la ceilalți, de empatie, compasiune și deci de iubire era foarte scăzut (dacă nu chiar inexistent). Astfel că am ajuns la următoarea concluzie: unde există dreptate 100% nu există iubire!

Sau altfel spus unde există doar mașini, nu există persoane !

Din această perspectivă vă invit să considerați că o relație cu o persoană bazată 100% pe respectarea unor reguli nu va conduce niciodată la o relație în care să fie prezente caracteristici specifice persoanei, cum ar fi blâdețea, compasiunea, mila, iertarea și deci în final iubirea.

Iată câteva întrebări care vă pot sprijini să identificați cauzele care stau la baza relațiilor voastre cu cei din jur, mai ales cu cei cu care ați vrea să aveți o relație „umană” și nu una de tip „mașină „:

–          Care sunt regulile care stau la baza relației mele cu …

–          Cine a făcut/generat aceste reguli (ale cui sunt) ?

–          Care este scopul lor ?

–          Care este impactul pe care impunerea/respectarea lor îl are asupra calității relației mele cu … ?

Ajunși în acest moment al demersului meu, cred că este necesar să fac o precizare: regulile nu sunt rele (în sine). Ba din contră, fără reguli nu există ordine și fără ordine nu există nimic sustenabil în existența acestui univers (care nu ar putea exista așa cum îl știm fără niște reguli precise).

Nefuncționalitatea adusă de felul în care ne raportăm la ele este cauzată de modul în care considerăm relația dintre reguli și liberul arbitru, dintre procesele de tip cauză-efect și persoană.

Iar posibilitățile de a considera această relație sunt de asemenea doar două:

  1. Regulile generează liberul arbitru
  2. Liberul arbitru generează regulile

Vă las pe voi să reflectați asupra validității/posibilității de existență a celor două contexte.

Pentru asta vă invit să aveți în vedere considerația următoare: dacă regulile generează liberul arbitru înseamnă că se neagă pe sine, mergând la limită până la dispariția lor (pentru că liberul arbitru este caracterizat de haos = absența regulilor). În schimb liberul arbitru este liber să creeze orice, inclusiv reguli, pe care le poate respecta/modifica fără a se nega pe sine în nici un moment.

Și dacă principiul generator este liberul arbitru, caracterizat de iubire, compasiune, blândete, iertare  … , nu este de mirare ca relațiile bazate DOAR pe reguli nu sunt cele dorite și implinitoare (pentru că nu sunt în armonie cu esența persoanei – în principiu sunt relații de tip mașină cu mașină). Mai mult, regulile făcute din contextul de iubire (pentru alte persoane) au mari șanse de a fi respectate de cei cărora se adresează.

În teologia creștină găsim următoarea pildă:  ”cu greu se va găsi cineva să moară pentru un drept; dar pentru cineva bun (iubitor) poate se va găsi cineva să moară pentru el”.

La final vă invit la încă un moment de reflecție generat de următoarele întrebări:

–          Cât de importante sunt regulile pentru voi ?

–          Care este impactul lor asupra vieții voastre ?

–          La care dintre ele sunteți dispuși să renunțați pentru a avea calitatea relațiilor pe care v-o doriți ?

–          Ce sunteți dispuși să faceți pentru asta ?

NOTĂ: în conceptul de ”reguli” vă invit să includeți și modelele voastre de gândire, convingerile/adevărurile voastre !

În final un tabel cu câteva caracteristici ale celor două contexte de relaționare.

DREPTATE IUBIRE
Reguli Liber arbitru
Victorie/Câștig Succes/performanță
Joc cu sumă zero (unul câștigă, altul pierde) Joc deschis (pot avea succes amândoi)
Judecată Iertare
Competiție Parteneriat
Corectitudine Creativitate
Război Pace
Conflict Armonie
Ne(supunere) Angajament

 

În cele din urmă este alegerea fiecăruia ! Ce este important este să fim conștienți de consecințe și să ni le asumăm. Sau, dacă nu, să acționăm în a face schimbările care să ne ducă la ceea ce ne dorim.

Ne-am bucura dacă, în urma parcurgerii acestui articol, ne-ați trimite câteva rânduri la contact@coachingpartners.ro despre impactul avut asupra voastră și/sau ceea ce vă propuneți să faceți pentru a avea calitatea dorită a relațiilor voastre. Vă invităm de asemenea să ne contactați la aceeași adresă dacă vreți să fiți sprijiniți în construirea de relații împlinitoare, fie în domeniul personal, fie în cel profesional.

Succes în toate cele bune!

Costel Coravu PCC (ICF)

 

Leave your thought

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.