Poveste despre Coaching. Ce ar fi dacă toti am fi coach (2)

un articol de: Paul Adrian Costin

 

26-27 aprilie – Excursie pe munte, Tura Piatra Craiului – Curmatura. Au fost 2 zile pline de energie, frumos și buna dispozitie. Genul de relaxare pe care-l recomand!

Am trait o scenă demnă de manuale de coaching! Matei, baiatul de 4 ani al colegului nostru Ionel (proaspăt absolvent al scolii de coaching ”Coach pentru Campioni”), vrea să aprindă lumina și constată că nu ajunge la întrerupător. Se întoarce spre proaspătul ”Specialist în activitatea de coaching” și-i spune: NU POT SĂ AJUNG. Replica vine instantaneu: ȘI CE SOLUȚIE GĂSEȘTI? Pentru Matei a fost ca un declanșator. S-a uitat în de jur împrejur, s-a oprit o clipă și s-a repezit la un șezlong din plastic pe care l-a tras la perete, s-a urcat pe el și… lumină. Mândria și Bucuria din ochii copilului care și-a relizat singur dorința este greu de descris. Din grupul nostru – cunoscători ai genului – ne-am uitat unii la alții și am apreciat folosirea competențelor de coaching.

M-am gandit mult la acest episod. Cât de normal, natural și corect suna și-n același timp de câte ori n-am întâlnit reacții considerate … absolut normale. Am mai auzit/văzut atât în alte relații cu copii dar și printre adulti (relații definite ierarhic) reacții care în situația de față ar fi putut suna:

  • Ești PREA MIC, așteaptă să mai crești să ajungi la întrerupător
  • Nu este pentru copii, N-AI VOIE la întrerupător
  • Ți-am zis că NU POȚI…
  • ROAGĂ pe cineva mai înalt să aprindă lumina și …spune-i frumos MULȚUMESC!
  • O,…dragul de tine, lasă că VINE TATA (mama, unchiul, bunica, etc.) și-ti aprinde lumina
  • Te ridic eu în brațe și aprinzi tu cu MÂNUȚELE tale
  • Mai târziu, să termin ce am de făcut și TE AJUT

Cititorule când te regăsești în oricare dintre situațiile de mai sus întreabă-te (o mică ședință de self-coaching) la ce-ți slujește și ce efect are pentru dezvoltarea interlocutorului tău.

Până atunci:

Dragă Matei, dacă vei citi vreodată acest articol să știi că acest episod te-a adus cu un milimetru mai aproape de adultul care ia propriile decizii și-și asumă propria viață, este iubit și dorit de oameni în preajma lor.

Dragă Ionel, felicitări, copilul tău poate deveni astfel un om întreg, independent și încrezător în forțele proprii.

(acest articol este despre un fapt real și da, vrea să fie o reclamă a școlii Coaching Partners ”Coach pentru Campioni” pentru că suntem mândri de ce facem în acest program și mai ales de ce fac cei care-i trec linia de sosire!)