OMUL INTRE NECESITATE SI POSIBILITATE – partea I

Contrar poate multor pareri si aparentelor, stiinta/teoria evolutionista si dogma/religia crestina au multe in comun.

Amandoua afirma ca omul a aparut in urma unui proces asemanator ca ordine de aparitie a elementelor vietii pe pamant:

  • Intai era pamant si apa ( pamant “netocmit “)

  • Apoi a aparut regnul vegetal/plantele

  • Apoi a aparut regnul animal/animalele

  • Apoi a aparut omul

Disputa dintre cele doua rezida in special in modul in care au aparut aceste elemente, dar nu voi insista acum asupra acestui lucru.

Altfel spus, atat stiinta cat si dogma crestina afirma ca omul se afla in virful piramidei vietii pe pamant ca forma suprema de viata in acest context.

Ce determina aceasta calitate a omului ?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare va propun sa analizam pe rand cele doua tipuri de abordare.

Preocuparea stiintei este descoperirea regulilor/legilor dupa care functioneaza universul si viata .

Si in acest context stiinta si dogma crestina afirma acelasi lucru, exprimat insa sub forme diferite: universul este guvernat de legi precise si stricte, care asigura functionarea lui in felul pe care il observam zi de zi.

Aceasta afirmatie are mai multe grade de aplicare.

La o extrema, cu circa 400 de ani in urma, Rene Descartes afirma ca in momentul in care oamenii vor cunoaste TOATE aceste legi, vor fi in masura sa stapaneasca/controleze universul , extrapoland aceasta teorie si la viata oamenilor. In acest sens, “problema “ oamenilor este ca nu le cunosc/stiu INCA pe TOATE si de atunci oamenii au depus eforturi uriase de a le descoperi si intelege, lucru care a dus la dezvoltarea stiintei si tehnologiei la nivelul existent acum.

Din acest punct de vedere se poate afirma ca universul si omul nu sunt altceva decat niste masinarii de dimensiuni diferite, care functioneaza dupa legi precise in cadrul unor procese chimice si fizice bine stabilite.

Acest fel de univers se inscrie in domeniul NECESITATII, in sensul in care universul TREBUIE sa urmeze aceste legi, pentru ca doar asa poate exista ca atare. In acest sens functionarea universului se bazeaza pe niste constante universale, fixe si foarte precise ( exprimate prin numere cu multe zecimale ).

Iata ce spune geneticianul Francis Collins, multi ani director al Proiectului Genomului Uman, in cartea sa “Limbajul lui Dumnezeu” ( pag. 82 ) despre aceste constante:

In total exista cincisprezece constante fizice, ale caror valori teoria actuala nu le poate preciza. Ele sunt un dat ( sublinierea mea ): pur si simplu au valoarea pe care o au. Aceasta lista include viteza luminii, puterea fortelor nucleare slabe si putenice, diferiti parametri asociati cu electromagnetismul , precum si forta de gravitatie.”

Acelasi mod de a privi lucrurile il regasim si in dogma crestina, formulat insa intre-un alt mod, mai general si mai simplu ( probabil din acesata cauza trece mai neobservat ): “Hotar ai pus , pe care nu-l vor trece … “ – Psalmul 103, versetul 10.

Oamenii sunt educati de mici copii in diverse sisteme educationale invatand legile/regulile dupa care functioneaza universul, procesele chimice si fizice prin care acestea se manifesta , prin intermediul unor limbaje diferite, printre care si matematica. Astfel oamenii invata “teorii”si “teoreme”, cu ajutorul carora, odata stiute si aplicate, stapanesc fenomenele fizice si chimice si odata cu ele natura.

Nu este de mirare atunci faptul ca, avand la baza o astfel de educatie stiintifica, oamenii ajung sa se considere pe ei insisi ca fiind guvernati de aceste legi, ca functionand ca niste masinarii in domeniul necesitatii. Astfel ajung sa gandesca, sa spuna si sa faca ceea ce “trebuie” si sa fie “politically correct “ .

Imi aduc aminte ca prin clasa a XII-a de liceu am studiat la matematica probabilitatile.

La acel moment ( si multi ani dupa , datorita formarii mele stiintifice ) consideram ca studiul probabilitatilor este o mare prostie si o pierdere de timp si ca acele metode matematice probabilistice au fost inventate de oameni pentru a compensa lipsa lor de cunoastere.

Acum, la o distanta de mai bine de 40 de ani pot afirma ca pe de o parte aveam dreptate si pe de alta nu.

Aveam dreptate in sensul ca matematica probabilistica este intr-adevar o metode de a explora necunoscutul.

Nu aveam dreptate pentru ca studierea necunoscutului in acest fel nu este de loc o prostie si o pierdere de timp ci o modalitate prin care oamenii se pot apropia de domeniul opus necesitatii, si anume de cel al POSIBILITATII.

De ce spun ca cele doua domenii, cel al NECESITATII si cel al POSIBILITATII sunt opuse ?

Pentru ca se exclud reciproc.

Daca ar fi sa le definim una prin cealalta am putea spune fie ca

NECESITATEA = absenta POSIBILITATII

fie

POSIBILITATEA = absenta NECESITATII

Care ar fi cuvintele din vocabularul comun care sa le descrie in modul cel mai usor de inteles ?

100% NECESITATE = ROBIE ( nu exista nici o alta alternativa )

100% POSIBILITATE = LIBERTATE ( TOATE optiunile sunt posibile ).

De ce am abordat in acest articol raportul intre cele doua domenii ? Pentru ca au un rol important in manifestarea vietii pe pamant. Iar noi ca si coachi ne ocupam chiar cu manifestarea oamenilor pe acest pamant.

In acest context va invit sa exploram impreuna unde se plaseaza viata in general si omul ca forma de viata in particular, in raport cu ele.

Pentru inceput sa avem in vedere faptul ca materia, asa cum o stim, este guvernata de legi/procese fixe,care se manifesta identic in aceleasi circumstante, deci putem spune ca materia este guvernata de necesitate. Doar in acest domeniu al necesitatii controlul si reproductibilitatea sunt posibile. Ceea ce de altfel si fac oamenii prin intermediul stiintei: descopera legile/procesele materiei si universului, le controleaza si le reproduc intr-o forma sau alta. Prin reducere la absurd, daca nu ar fi asa, formele si fenomenele pe care le observam manifestate in mod repetat in jurul nostru nu ar putea exista si nu ar putea fi identificate si reproduse ca atare.

Care este partea din fiinta umana care se regaseste ca materie, conforma cu aceasta descriere ?

Corpul uman. In cadrul lui de produc o multitudine de procese chimice si fizice ( vitale ), care se desfasoara dupa niste reguli/procese bine stabilite, pe care stiinta si medicina se bazeaza in procesul de vindecare a disfunctionalitatilor aparute ( a bolilor ).

Daca ar fi sa privim omul ca fiind 100% doar trupul/corpul sau, fiind deci guvernat 100% de necesitate, atunci Descartes ar avea dreptate si “masinaria “ umana nu ar avea altceva de facut decat sa le descopere pe toate pentru ……………( aici va las sa reflectati ce le-ar aduce oamenilor aceasta cunoastere TOTALA ).

Continuarea in articolul urmator

Sansa ca toate aceste constante sa aiba valorile necesare pentru a duce la crearea unui univers stabil capabil sa sustina forme de viata complexa este infinitezimala. Si totusi acestia sunt exact parametrii pe care ii observam. In concluzie universul nostru este cat se poate de improbabil.