NU LUA NIMIC PERSONAL!

 

Probabil că ați auzit (de) acest îndemn, pe care eu unul l-am regăsit prima dată ca fiind unul din principiile de a trăi în adevar la vechii tolteci (o civilizație dispărută, predecesoare celei aztece, care se consideră că a existat la sfârșitul primului mileniu dHr în zona Mexicului de azi). La prima citire pare simplu. Doar că atunci când am discutat despre asta cu alte persoane, am observat că multe dintre ele au dificultăți în a înțelege CUM se poate face asta practic.

Pentru a vă aduce în atenție nu doar perspectiva mea în legatura cu felul în care putem folosi acest îndemn, vă invit să regasiți mai jos ceea ce a spus filozoful grec Epictet (55-135 dHr) despre asta, înaintea toltecilor (textul de mai jos este din cartea „MANUALUL” a lui Epictet, tipărită la editura Seneca Lucius Annaeus în anul 2015 în Bucuresti – pagina 68)

Când cineva îți face un rău sau te vorbește de rău, să spui despre el că „așa i s-a părut”

Când cineva îți face un rău sau te vorbește de rău, aminteste-ți că „el face sau vorbește socotind că îl priveste pe el”. Nu își poate da seama ce ți se potriveste ție, ci doar ce i se potrivește lui. Dacă i se pare că ceva e rău, doar el are de suferit, pentru că s-a amăgit. Dacă cineva ia un raționament adevărat ca fiind fals, nu raționamentul are de suferit, ci persoana care s-a înșelat. Dacă acționezi în conformitate cu asta, atunci vei fi blând cu cel care te invinuiește. Vei spune despre el că „așa i s-a părut”.

Altfel spus, să fim conștienți de faptul că ceea ce spun și fac alții în raport cu noi este în conformitate cu felul în care ei se înțeleg pe ei și lumea (conform cu modelele lor de gândire și actiune – ”adevărurile” lor proprii) și nu cu cele ale noastre. În plus arareori ceilalți își dau seama (sunt preocupați) de ce ni se potrivește.

Cum ar arăta viața noastră și relațiile cu alte persoane dacă am aplica acest principiu în mod consecvent?

Costel Coravu

Leave your thought

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.