Un model eficient de coaching pentru echipa

Cum pot dezvolta un model eficient pentru coaching de echipa?

Este prima intrebare care mi-a venit in minte cand am aflat ca am de elaborat “Modelul meu de lucru cu o echipa / un grup”, ca lucrare finala in programul de formare “Coach pentru Echipa Campioana”.

Si, pentru ca tatal meu, inginer contructor fiind, m-a invatat ca ori de cate ori construiesc ceva, sa ma asigur ca fundatia e solida, m-am gandit sa incep prin a identifica un model recunoscut si unanim acceptat de performanta a echipei.

Asa am descoperit instrumental “Team Performance Model®“, dezvoltat de Allan Drexler si David Sibbet, dupa 10 ani de explorare in practica organizationala a conceptului de performanta a echipei.

Modelul Drexler/Sibbet ilustreaza dezvoltarea echipei intr-un process coerent, ce propune urmarea a 7 etape:

  1. Orientare: caracterizata de nevoia membrilor de a gasi un raspuns pertinent la intrebarea “De ce sunt aici? / Ce caut eu in aceasta echipa?”. In masura in care fiecare membru reuseste sa asocieze semnificatie prezentei lui in echipa respectiva, motivarea interna este asigurata si echipa poate trece la urmatoarea etapa.
  2. Incredere: etapa in care membrii cauta raspunsul la intrebarea “Cine esti tu?”, incercand sa afle cu cine va coopera in cadrul echipei. Parcurgerea cu success a acestei etape are ca efect construirea relatiei si imbunatatirea cooperarii.
  3. Directie: in aceasta etapa, membrii echipei raspund impreuna intrebarii “Ce ne propunem sa realizam impreuna?”. Consensul asupra raspunsului va genera claritate la nivelul echipei, oferind un reper consistent pentru membrii echipei in vreme de furtuna.
  4. Angajament: etapa in care membrii echipei raspund intrebarii “Cum reusim?”. Vizeaza clarificarea rolurilor si elaborarea normelor, ceea ce genereaza sentimenul de asumare la nivelul fiecarui membru al echipei.
  5. Implementare: echipa isi propune sa raspunda la intrebarea “Cine ce face?”. Demersul conduce la clarificarea proceselor si alinierea, generand sincronizarea eforturilor in directia atingerii eficiente a obiectivelor echipei.
  6. Performanta: echipa raspunde intrebarii “Cum asiguram permanent o relatie constructiva in cadrul echipei?”. Finalizarea cu success a acestei etape va genera sinergie in interactiunile de zi cu zi ale echipei.
  7. Ajustare: membrii echipei raspund intrebarii “Cum continuam sa avem succes impreuna?”. Etapa vizeaza generarea unor sisteme de sprijin, care vor reglementa sarbatorirea rezultatelor, fructificarea lectiilor invatate, elaborarea deciziilor si managementul schimbarii, asigurand sustenabilitatea rezultatelor.

 

 

Rolul coach-ului in cadrul definit de modelul Drexler/Sibbet este, evident, acela de a acompania echipa in parcurgerea eficienta a celor 7 etape mai sus mentionate, facilitand consensul asupra raspunsului oferit de echipa la fiecare intrebare.

Urmatoarea provocare a coach-ului consta in identificarea si utilizarea in cadrul modelului propriu de acompaniere a echipei a instrumentelor si tehnicilor potrivite fiecarei etape in parte. Acest nou demers poate fi unul cu adevarat dificil pentru un coach care isi propune sa descopere prin forte propria instrumente si tehnici eficiente in coaching-ul de echipa.

Pentru mine personal, aceasta provocare finala se transforma intr-un puzzle intuitiv, in care nu am altceva de facut decat sa asociez fiecarei etape din modelul Drexler/Sibbet piesele corespunzatoare (instrumente si tehnici) furnizate de Coaching Partners in cadrul programului de formare “Coach pentru Echipa Campioana”.

Cu aceasta abordare, am certitudinea ca modelul meu de coaching de echipa va fi unul de succes!

Autor:

Ciprian Patrascu – participant in programul „Coach pentru echipa campioana”

 

Leave your thought

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.