DESPRE FIDELITATE cu Costel Coravu

Am auzit zilele trecute la radio un comentariu legat de felul în care decurge relatia dintre doi papagali de sex opus dintr-o anumită specie. Comentatorul scotea în evidență ca virtute faptul ca această specie de papagali se împerecheaza pentru toata viața lor (au un singur partener de viață). În plus, atunci când unul dintre ei moare, la scurt timp moare și partenerul.

„Morala” povestirii era exemplul de fidelitate care se regăsește în lumea animalelor. Implicit se putea înțelege că fidelitatea se regăsește mai „intens” și mai frecvent în lumea lor decât în lumea oamenilor.

M-am hotărât să scriu acest articol pentru a aduce în atentie câteva elemente legate de conceptul de fidelitate.

  1. Fidelitatea se referă la hotărârea de a rămâne cu un partener, mai ales în pofida unor încercări la care este supusa relația în sine. Asta presupune posibilitatea de a alege.
  2. Animalele sunt ființe care nu au liber arbitru. Comportamentele lor sunt în cea mai mare parte pre-programate, ele neputând „alege” să nu le respecte. Acest lucru este valabil și pentru anumite comportamente învățate, care nu se mai dezvăța (astfel se explică posibilitatea dresurii animalelor).
  3. În lipsa liberului arbitru, conceptul de fidelitate nu are sens. Partenerii din specia de papagali în cauză rămân împreună pentru tot restul vieții lor nu pentru ca asa au vrut/ales, ci pentru ca asa sunt „programați”.

Atâta timp cât nu există posibilitatea de a alege, nu putem vorbi de fidelitate. Mai degrabă putem vorbi de „programare” sau dependență.

Cu atât mai mult este valoroasă și importantă fidelitatea cu cât este rodul unei alegeri libere, mai ales în condițiile în care partenerii în cauză au de „suferit” într-o formă sau alta din cauza acestei alegeri.

Așa poate fi înțeleasă și apreciată mai bine relația dintre persoane, când fiecare dintre parteneri este conștient și recunoscator pentru alegerea și „jertfa” făcută de celălalt pentru a fi/rămâne împreună.

 

Leave your thought

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.