DE CE sa nu intrebi … DE CE ?

Articol scris de Costel Coravu, PCC, ICF Coach

In lumea profesionistilor din domeniul coaching-ului exista o recomandare ( uneori dusa pana la interdictie ) de a nu folosi intrebarea “DE CE ?” .

Mai mult decat atat, pe parcursul sesiunilor de antrenament in coaching si/sau supervizare, am intalnit de mai multe ori afirmatia ca rolul unui coach nu este neaparat de a INTELEGE ( situatia cu care se confrunta clientul ).

Marturisesc ca destul de mult timp dupa ce am inceput formarea si activitatea de coach nu imi era foarte clar care sunt argumentele care sustin aceste recomandari: DE CE sa nu intrebi DE CE si DE CE nu este nevoie sa intelegi ?

Intrebarea care imi aparea atunci era: “cum poti sustine pe cineva daca nu intelegi cu ce se confrunta ?

Mai tarziu, dupa ceva timp de practica, mi-a aparut o prima explicatie. Si anume ca nu este important sa intelegi detaliile situatiei/circumstantelor in cauza ci felul in care acea persoana se raporteaza/interpreteaza cele intamplate, cu alte cuvinte “harta”/”lumea” ei.

Intr-una din noptile in care ma trezesc pe la 3 dimineata 🙂 mi-a aparut alta explicatie, care tine, zic eu, de modul in care oamenii se “construiesc” ca personalitate, de modul de functionare al proceselor/mecanismelor umane. Iat-o mai jos.

Oamenii pot INTELEGE DOAR procese/mecanisme/masini, sau, pe scurt spus, doar acele lucruri/fenomene ORDONATE, in sensul ca se desfasoara/au la baza existentei lor niste reguli fixe, care se manifesta in mod repetat, de fiecare data la fel ( asa cum este de altfel si universul in care traim ).

Oamenii nu pot INTELEGE liberul arbitru/haosul/pe Dumnezeu in sine. Pot intelege principiul, dar niciodata esenta ( intentia ) Lui, pentru ca prin definitie liberul arbitru nu are nimic FIX, repetabil de fiecare data la fel, ca un dat.

In acest sens, atunci cand ne referim la procesul de a intelege alte persoane/fiinte umane, ne referim doar la la acea componenta a lor care constituie personalitatea/ego-ul lor, adica la acele tipare de gandire si comportament care se manifesta in mod repetat, la fel.

Astfel ca liberul arbitru nu poate fi niciodata INTELES. El poate fi doar:

  • ascultat ( sau nu J ) – inclusiv in sensul ascultarii ca supunere.
  • Iubit sau nu
  • Respectat sau nu
  • Slavit/Laudat sau nu
  • ….

Ca urmare, intrebarea “DE CE ?” are relevanta doar in masura in care se refera la motivatia acelei persoane, izvorata dintr-un tipar de gandire si/sau comportament, din personalitatea lor.

Pentru ca, din punctul meu de vedere, exista o diferenta marcanta intre motivatie si intentie.

Motivatia se bazeaza pe trecut, pe personalitatea oamenilor, si poate fi “inteleasa”/cunoscuta pe baza tiparelor lor de comportament, ca manifestare exterioara a tiparelor de gandire.

Va invit sa aveti in vedere ca toate mesajele de manipulare/influentare a oamenilor se adreseaza acestei compoenente a fiintei umane.

Procesul de intelegere tine de domeniul STIINTEI, care se ocupa cu descoperirea si intelegerea tiparelor dupa care se petrec fenomenele din natura ( si tine de A STI ).

Altfel spus, stiinta/intelegerea se ocupa de procesele ordonate/tipare/masini.

In acest context va invit sa considerati ca O MASINA NU POATE INTELEGE O ALTA MASINA, in sensul ca nu are acces la “motivatia” care sta in spatele functionarii ei. Ea poate doar conlucra cu ea ( in masura in care sunt compatibile ) si poate avea acces doar la tiparele de manifestare a ei, nu si la “motivatia” ei.

In schimb intentia se bazeaza pe liberul arbitru si nu poate fi cunoscuta decat daca este comunicata.

Liberul arbitru poate fie sa inteleaga o masina fie sa (nu)  asculte/iubeasca/laude/respecte …  un alt liber arbitru.

In acelasi timp un liber arbitru nu poate intelege/sti/cunoaste un alt liber arbitru, decat in masura in care acesta i se reveleaza. Altfel el il poate doar experia, se poate bucura sau nu de el, il poate asculta/iubi sau nu …

Avand in vedere cele spuse mai sus, revenind la titlul articolului, un coach ( ca de altfel orice persoana ) poate veni in conversatia cu o alta persoana din doar doua contexte:

  • Cel al tiparelor/masinii – o masina/personalitate versus o alta masina/personalitate
  • Cel al liberului arbitru – un liber arbitru VS o masina sau alt liber arbitru

Asadar intrebarea “DE CE? “ se refera la trecutul unei persoane, la motivatia ei bazata pe tiparele proprii de gandire si comportament. Acesta este domeniul de lucru preponderent al psihologiei si implicit al modalitatilor de sprijin pentru oameni care se bazeaza pe ea: terapie, consiliere …

In coaching atentia este concentrata pe prezent si viitor, care sunt domeniile de actiune ale liberului arbitru. In acest sens intrebarea DE CE ? nu are relevanta. In schimb au relevanta intrebarile “CE?“ si/sau “PENTRU CE?“

Articol scris de Costel Coravu, PCC, ICF Coach

Leave your thought

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.