Cum ne pot schimba viata metaforele pe care le folosim zilnic

Ce este metafora? O figură de stil care atribuie unui cuvânt o semnificație nouă și care implică o comparație între două lucruri diferite.

METÁFORĂ ~e f. Figură de stil care constă în a da unui cuvânt o semnificație nouă, printr-o comparație subînțeleasă. /<lat. metaphora, it.metafora, fr. métaphore. (Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române)

Metafora (în sens larg, incluzând aici și comparația care are același efect asupra noastră) este un instrument de coaching/dezvoltare personală, pe cât de simplu pe atât de puternic și pe care oricine îl poate folosi imediat ce conștientizează modul în care acționează.

Am inima zdrobită” – spunea cineva. Descriind astfel starea în care te afli cu siguranță vei simți un impact asupra modului în care te simți și te comporți.  Dacă ne uităm la inimă sigur nu este zdrobită.

Aceste metafore sunt parte a modului în care noi comunicăm.  Cei mai mulți dintre noi nu ne dăm seama care este impactul folosirii unor astfel de metafore.  Unele metafore au un impact pozitiv alte un impact negativ asupra noastră.

De exemplu, cineva spune „De ce te uiți la mine cu ochi de cățeluș?”  în loc de „De ce te holbezi la mine?” Care credeți că este impactul? Ce spune fiecare afirmație despre cadrul de referință al celui care vorbește?

Viața este un dar” vs. „Viața este o luptă/un război”. Crezi ca exită vreo diferență în modul în care te gândești la viață, în modul cum o trăiești cum reacționezi dacă pentru tine viața este o luptă?  Avem metafore pentru orice, poate nu le spunem metafore însă ele sunt acolo.  Gândește-te la metaforă ori de câte ori faci o comparație sau folosești un cuvânt ca să descrii ceva. Metaforele ne schimbă modul în care percepem lucrurile, modul în care gândim, simțim, modul în care ne trăim viața.

Noi nu trăim realitatea, noi trăim reprezentarea noastră asupra realității. ” Ce înseamnă asta?

O să-ți relatez o situație pe care s-ar putea să o fi trăit deja.  Ai întâlnire cu prietenul/prietena la restaurant la ora 20:00. Ajungi la 19:50, te așezi la masa rezevată și aștepți. Se face 20:15,  prietenul/prietena nu a apărut. Cum te simți? Nu este nicio problemă (sfertul academic). Se face 20:30, prietenul/prietena nu a apărut. Cum te simți? Unele persoane ar începe să-și schimbe starea și să devină neliniștite. Se face 20:45, prietenul/prietena nu a apărut. Cum te simți? Majoritate persoanelor încep să-și schimbe starea și să devină neliniștite, supărate sau chiar să se enerveze. Care este diferența între modurile de reacție? Diferența nu se bazează pe realitate ci pe modul în care noi ne re-prezentăm realitatea. Persoana care se neliniștește se gândește: „Ce s-o fi întâmplat? Poate a avut un accident de mașină?” Avem tot felul de imagini care ne vin în minte și ne re-prezentăm tot felul de scenarii care ne fac să ne simțim îngrijorați sau chiar temători. Persoana care se supără presupune alte lucruri și își re-prezintă pe ecranul minții tot felul de gânduri de genul: „Nu-i pasă, nu mă respectă, nu este serios. Poate are pe altcineva?”

Când reușim să ne vedem cu prietenul/prietena aflăm că a fost cu totul altceva. Reprezentările noastre asupra realității ne-au condus să simțim acele emoții de neliniște sau supărare. Avem reacții emoționale la modul în care ne re-prezentăm realitatea.

Cum este acest lucru conectat cu metaforele?  Modul în care ne re-prezentăm viața determină emoțiile și sentimentele pe care le trăim.

Cum folosim metaforele? Le folosim să învățăm sau să predăm. Uneori nu putem să înțelegem ceva pentru că nu avem experiența necesară. Metafora este o modalitate de a transfera modul de înțelegere legat de ceva familiar atașându-l la o idee nouă. Isus Christos este un exemplu în acest sens. El a folosit metaforele pentru a transmite învățăturile sale. Când a vorbit cu un pescar, de exemplu, nu i-a spus să recruteze oameni pentru a deveni creștini ci i-a spus să devină pescar de oameni.  Imediat pescarul a înțeles ce avea de făcut pentru că a transferat ce știa să facă mai bine (pescuitul) în domeniul relației cu ceilalți.

Metafora NU este realitatea însă noi răspundem la metafore ca și cum ele ar fi realitatea.

Continuarea acestui articol se numește „Cum ne putem schimba viața schimbând metaforele pe care le folosim zilnic” Puteți citi continuarea aici.

Vrei să lucrezi cu un Coach pentru a reuși să-ți transformi visele în realitate? Contactează-mă acum pentru a stabili o prima sesiune în care să ne cunoaștem.

Alexandru FRUMOSU
Associate Certified Coach (ICF)
Associate Power Coach® (CLI)
Mobil: 0741 153 038
alexandru.frumosu@coachingpartners.ro

 

One Comment

  1. Ora Exacta
    7 ore ago

    Buna pagina. Super continut, la fel si design. Intr-un cuvant, aveti un site cu care va puteti mandri!

    Reply

Leave your thought

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.