Coachingul – o metodologie modernă de valorificare a potențialului uman și de creștere a performanței, despre care toată lumea a auzit, dar puțini știu ce înseamnă – un articol de Anabela Hani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recunosc faptul că eu, ca și alții, am fost supusă principiului minimalizării până la respingere a unui lucru puțin cunoscut mie, despre care unii vorbeau cu mare entuziasm și pe care eu nu-l înţelegeam. Şi asta nu din ignoranţă, pentru că am acceptat multe provocări soldate cu experienţe noi de învăţare, ci din convingerea că intervențiile cu tehnicile cele mai eficiente prin care poţi însoţi pe cineva într-un proces transformațional aparţin domeniului dezvoltării personale şi psihoterapiei, în special cele bazate pe metodele de acţiune din psihodramă şi sociodramă, în care am mulţi ani de formare.

Acum câtăva vreme, coachingul era pentru mine o tehnică la modă, folosită de nişte „băieţi deştepţi”, care au făcut nişte formări „à la minut”, mizând pe succesul folosirii mecanismelor motivaţionale, care se cred cumva deasupra „problemelor lumeşti”,  pe care le au întotdeauna alții, şi pe care ei, doar punând nişte întrebări la fel de „deştepte” sau „puternice”, cum am aflat mai târziu că se cheamă, îi fac pe neputincioşii din faţa lor să aibă revelaţii şi să-şi găsească soluţii care, bineînţeles, erau chiar sub nasul lor. Asta pentru un onorariu la care puțini psihoterapeuți pot visa să ceară și să și primească pentru o şedinţă de o oră.

Într-o încercare de a fi eu subiect într-o sesiune de coaching, cea mai „puternică” întrebare care mi-a fost pusă de către un proaspăt coach, în urma răspunsului meu la o întrebare anterioară: Nu stiu!, a fost într-adevăr paradoxală, dar și stupidă după părerea mea din acel moment și n-a făcut decât să-mi stârnească râsul: „Și dacă ai ști, ce mi-ai spune?”.

Şi pentru că Universul are menirea de a menţine un echilibru în toate, şi cum şi eu sunt o persoană care este în permanentă căutare de echilibru, pe traseul meu profesional a apărut oportunitatea de a avea contact direct cu oameni din coachingul profesionist, de a deveni la rândul meu coach și de a contribui prin competențele de trainer și consultant la structurarea programului de formare în coaching, perioadă care a reprezentat pionieratul pentru ceea ce a devenit prima școală partenerială românească de coaching, Coaching Partners.

Cu timpul, cunoscând procesul de coaching cu toate surprizele, dedesubturile, regulile şi restricțiile lui, l-am îndrăgit iremediabil şi am ajuns să-l adaug cu recunoştinţă şi respect în paleta mea de tehnici şi instrumente de lucru pentru şi cu oameni. Coachingul completează atât experienţele mele personale de dezvoltare continuă cât şi tipurile de intervenţii de lucru direct în training, consultanţă şi psihoterapie.

Despre acest domeniu fascinant se vorbește mult în ultimii ani și în România, dar în același timp fiind vorba de un concept complex, coachingul este în același timp ușor de explicat și dificil de înțeles, dacă nu e și experimentat. Coachingul se face, nu se povestește! (dacă vreți să trăiți experiența unui proces de coaching, vă rugăm să ne contactați la contact@coachingpartners.ro).

Cu toate acestea, în speranța că pot veni în sprijinul celor care nu știu mai nimic despre coaching, dar și a celor care se află în prezent în formare și au nevoie să-și dezvolte cultura domeniului, adaug câteva elemente de bază pentru coaching, inspirate din lucrări de specialitate și prezentate într-o perspectivă proprie.

Ce este coachingul?

 Definiții ale specialiștilor

„La nivel elementar, coachingul este o tehnică, care prin practică devine aptitudine, iar prin devotament poate deveni o formă de artă, mereu alta, mereu o oportunitate de a învăţa.” (Sir John Whitmore)

„Coachingul este în esenţă o buclă deschisă pentru feed-forward, o indicaţie exploratorie pentru activarea sinapselor necesare unei acţiuni dorite, o interacţiune umană care activează resurse nefolosite, susţine motivaţii, inspiră, extinde cadrul de referinţă.” (Alain Cardon)

„Coachingul este una dintre acele relaţii speciale asimetrice (ca psihoterapia şi cele mai bune tipuri de predare a cunoştinţelor) în care cineva îşi lasă la o parte propriile preocupări şi nevoi, pentru a putea înţelege şi a răspunde mai bine la preocupările şi nevoile altcuiva.” (Alison Hardingham)

Coachingul se referă la un parteneriat între un coach şi clientul său, client care doreşte să atingă un obiectiv anume, în contextul creşterii performanţei sale – în plan profesional sau personal – sau al unei schimbări intervenite în cariera sau în viața sa. Apărut în urmă cu mai mult de 25 de ani şi puternic influenţat de succesul de peste ocean al programării neuro-lingvistice, coachingul a evoluat ca metodă de dezvoltare şi a devenit o ramură în consultanţă extrem de prolifică şi foarte apreciată, cu rezultate foarte bune. Coachingul presupune o abordare eminamente practică şi orientată în sens pozitiv spre valorificarea potenţialului uman.

Există mai multe tipuri sau sisteme de coaching şi fiecare coach își formează propria cale de a-şi însoți clientul către ţelurile pozitive pe care acesta şi le stabilește.

Exista coaching eclectic (nespecific – în care se folosesc diferite metode aparţinând unor sisteme diferite de lucru), coaching specific (NLP,cognitiv-comportamental, neurosemantică, coaching sistemic, centrat pe soluție, analiză tranzacţională etc.) sau coaching informal (coachingul bazat pe principii spirituale).

Domeniile mari de aplicare (care le conferă şi denumirea) sunt:

 • Business Coaching, cu zonele specifice de „executive”, „corporate”, „career” şi „leadership” coaching. Acest tip de coaching este adresat creşterii performanţei în plan profesional, de la abilităţi de comunicare la cele manageriale, de branding personal şi multe altele.
 • Life Coaching se adresează vieţii personale, în care oamenii vor să dezvolte relaţii mai bune, să comunice eficient, să-şi stabilească obiective a căror obţinere generează satisfacţie, echilibru, autocunoaştere, autocontrol, sănătate etc., toate acestea conducând la creşterea calităţii vieţii. Coachingul are ca principiu de bază convingerea că orice om are toate resursele necesare atingerii obiectivelor pe care şi le propune.

Ce nu este coachingul?

Coachingul nu este psihoterapie. Aceasta presupune o intervenţie plecând de la un psihodiagnostic şi se bazează pe demersuri terapeutice ce vizează intervenţii care urmăresc diminuarea şi înlăturarea unor simptome sau comportamente maladaptative şi reechilibrarea prin modificarea cauzelor acestor simptome şi uneori prin restructurarea personalităţii.

Coachingul nu este consiliere psihologică. Consilierea psihologică este o intervenţie specifică realizată în scopul optimizării adaptării, cunoaşterii de sine şi dezvoltării personale şi în scopul prevenirii apariţiei ori reglării tulburărilor emoţionale, cognitive şi de comportament.

Coachingul nu este mentoring. Acest proces presupune ca un expert într-un domeniu profesional anume să ia „sub aripa protectoare” şi să supervizeze o persoană cu un grad mai mic de experienţă.

Coachingul nu este training. Trainingul se adresează unor persoane sau grupuri care sunt instruite, în cadrul unui proces de transmitere de cunoștințe, aptitudini și atitudini pe o anumită temă specifică, care are drept consecințe formarea de competențe specifice.

Coachingul nu este consultanţă. Consultanţa de specialitate (managerială, de marketing, vânzări, financiară etc.) este preferată atunci când se doreşte părerea unui expert în domeniu, care este consultantul. Acesta este angajat pentru a oferi sfaturi şi soluţii pertinente, pe care clientul le va pune în practică, aşa cum au fost concepute de către consultant.

Ce face coachingul?

Dacă schimbarea pe care o iniţiază psihoterapia este una de remediere, corectivă, schimbarea propusă de coaching este una generativă, care operează în special cu atitudini, în scopul de a crea un anumit rezultat specific. Clientul care se adresează unui coach are aspiraţii către mai bine, are vise, dorinţe şi ţeluri îndrăzneţe şi este în căutarea unor mijloace de a le duce la îndeplinire.

Coachingul este asociat cu una sau mai multe dintre dorinţele importante ale unui om:

– evoluţia conştientă – înţelegere, autocunoaştere şi depăşirea unor limite
– atingerea performanţei într-un anumit context
– definirea şi atingerea nivelului de excelenţă individuală

În coaching accentul este pus pe identificarea resurselor pe care fiecare client de coaching (persoană / echipă / organizaţie) le are şi pe facilitarea construirii de către client a unor strategii și tactici care să permită atingerea ţelurilor dorite.

Un proces clasic de coaching conţine următorii paşi:

 1. Identificarea şi prezentarea situaţiei prezente, aşa cum este ea percepută de către client – „Unde sunt!”
 2. Alegerea şi definirea stării dorite, a obiectivului – „Unde vreau să ajung!”
 3. Construirea unei strategii de atingere a stării dorite – planul de acţiune
 4. Identificarea şi activarea resurselor necesare
 5. Susţinerea clientului pe tot parcursul drumului de la starea actuală la starea dorită, prin metode specifice coachingului.

În coaching, aptitudinile de bază sunt ascultarea activă și abilitatea de a pune întrebări care deblochează clientul și îi declanșează procese profunde de gândire și găsirea de soluții. Într-o sesiune clasică de coaching, structura de proces cea mai folosită este TGROW, o extindere a lui GROW, propus pentru prima dată de Sir John Whitmore.

TGROW este un acronim care reprezintă:

 • Topic – informații inițiale despre subiect
 • Goal – obiectivul sesiunii de coaching
 • Reality – testarea realității – Cine? Ce? Unde? Cât de mult?
 • Options – Ce este posibil?
 • Way forward / What action / Wrap up – Ce e de făcut? Claritate. Implicare. Suport.

La fiecare etapă parcursă, coachul adresează întrebări specifice pentru a stimula clientul să găsească răspunsurile cele mai potrivite pentru el.

În concluzie, să gândești și să acționezi în spirit de coaching este util în toate rolurile pe care le ai, în toate acțiunile pe care le faci. Coachingul este un mod de gândire, o metodă, un mod de abordare, un suport pentru rezultate de excepție, relații sănătoase și o calitate a vieții ridicată. Indiferent cine ești și ce faci, coachingul aduce plus valoare în viața ta.

NOI, Coaching Partners, îți oferim COACHING la cel mai înalt nivel de profesionalism!

Dacă vrei să te formezi ca specialist în coaching sau să-l folosești în carieră, înscrie-te în programul certificat „Coach pentru Campioni”. Următoarele serii pentru 2018:

 • Iași – 11-12 mai
 • Timișoara – 15-26 mai
 • Constanța – 1-2iunie
 • București – 28-29 septembrie
 • Cluj – 12-13 octombrie

Dacă ești deja coach și vrei să ajungi la un nivel superior de performanță în coaching, înscrie-te în noul program „Coaching Next Level”.

Dacă ai atribuții manageriale și vrei ca tu și echipa ta să obțineți o comunicare eficientă, echilibru și performanță, prin intermediul instrumentelor de coaching potrivite, poți deveni facilitatorul acestor procese cu rezultate foarte bune, prin programele „Coaching pentru manageri și antreprenori” și „Coaching de echipă pentru manageri și antreprenori”.

Contactează-ne pentru detalii la office@coachingpartners.ro sau la telefon 0773 948 264.

Leave your thought

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.