Cele 18 reguli ale fericirii?

Am primit de curand un e-mail cu titlul „Cele 18 reguli ale fericirii”.

La inceput am fost tentat sa il deschid dar aproape instantaneu mi-a venit un gand sub forma unei intrebari:

Oare fericirea se bazeaza pe reguli ?

Gandul acesta a atras dupa el altele, pe care vi le impartasesc in continuare.

Daca ar fi adevarat ca poti fi fericit respectand niste reguli, cred ca am observa in jurul nostru mult mai multi oameni fericiti, pentru ca, din punctul meu de vedere, exista multi oameni capabili sa respecte reguli ( lucru in care ne antrenam din frageda copilarie J ), cu atat mai mult cu cat se refera la ceva pe care toti oamenii si-l doresc: fericirea ( asa cum o intelege fiecare ).

Respectarea regulilor este principiul care asigura ordinea si dupa care functioneaza masinile/mecanismele si chiar universul. In aceasta ordine de idei J , ar insemna ca fericirea la randul ei ar putea fi abordata ca un mecanism care, daca ar fi respectate regulile dupa care functioneaza ( de tip cauza-efect ), ar putea fi accesata automat, indiferent de persoana implicata. Mai mult decat atat, orice mecanism aduce cu sine ideea de control, rezultand astfel ca fericirea si implicit viata pot fi „controlate „.  Acest fel de a privi lucrurile se incadreaza intr-o ( zic eu ) conceptie mecanicista despre viata si fiintele umane.

Stiu ca este seducatoare o astfel de abordare si nu este de mirare ca multi oameni fac tot ce le sta in putere pentru a „controla ” viata si fericirea. Si nu le prea iese J !

Explicatia ( din punctul meu de vedere ) este simpla: in realitate viata si fiintele umane nu sunt guvernate de reguli fixe de tip mecanic/cauza-efect ci de liberul arbitru. Care nu este „controlabil” si in consecinta nu se incadreaza in niste reguli fixe.

Astfel ca orice incercare de a aborda viata si fericirea din contextul „controlului” este de la inceput sortita esecului, intrucat nu poti controla incontrolabilul.

Asa ca multumesc autorului pentru titlul explicit, datorita caruia am folosit timpul pe care as fi putut sa il acord citirii lui pentru a reflecta din nou la tema vietii si fericirii si a scrie acest mesaj, cu speranta ca ar putea fi util si altora ceea ce am gandit.

Nu de alta, dar daca titlul ar fi fost de exemplu ” Cum sa fii fericit ” poate as fi fost tentat sa il citesc J .

Articol scris de Costel Coravu