CE S-AR FI INTAMPLAT DACA…?!

Am primit azi un link catre un articol de Marcia Reynolds despre moduri de a putea depasi regretele provocate in viata oamenilor de un mod de gandire de genul „ce s-ar fi intamplat daca  … „.

Din articolul in cauza am preluat urmatoarele idei:

  1. Oamenii nu sunt dotati cu „competenta” de a prevedea viitorul, inclusiv in ceea ce priveste „lucrurile” care le pot aduce fericirea in viata lor. In ciuda acestui fapt si a faptului ca deciziile lor se bazeaza intotdeauna pe trecut, atunci cand viitorul arata altfel decat se asteaptau, se invinovatesc pentru lipsa de clarviziune. Neluand in consideratie faptul ca erorile de memorie ii lipsesc de informatia adecvata care sa ii sprijine in luarea unei decizii pentru viitor.
  2. Cercetatorii din domeniul psihologiei umane au ajuns la concluzia ca oamenii regreta mai mult ceea ce nu au facut decat ceea ce au facut.
  3. Oamenii abordeaza mai bine erorile aparute din contextul curajului decat pe cele din contextul lasitatii.
  4. Regretele de bazeaza pe comparatii false !

Avand in vedere cele de mai sus, apar ca fiind importanti doi pasi in abordarea regretelor generate de abordari/ganduri de genul  „ ce s-ar fi putut intampla daca ... „:

       1. Acceptarea acestui fel de gandire ca o parte componenta a personalitatii tale.

Avand in vedere improbabilitatea prezicerii viitorului, cum ai putea fi 100% sigur de decizia ta ? Daca contextul din care traiesti viata este despre „a invata „ in loc de „ a avea „, ce ai invatat din experientele trecutului ?

      2. Diminuarea importantei a ceea ce consideri „rau „ in legatura cu deciziile tale.

Ca urmare a deciziilor in cauza luate, ceva te-a facut sa te simti atunci bine/fericit/in siguranta. Ce poti invata din acel „ceva „ si il poti folosi sau impartasi cu altii ?

Articol scris de Costel Coravu