Ce ar fi daca coachingul ar fi accesibil tuturor?

”Campionii au coach” – oare suntem in ”pericol” sa devenim toti campioni daca intelegem tainele de nepatruns ale coachingului?

Cand anunt intentiile noastre (Coaching Partners) de a extinde programul nostru in tara, in cat mai multe orase, sunt intrebat de (prea) multe ori ”Chiar crezi ca este nevoie de atati specialisti in coaching?” Oare de ce aceasta intrebare imi creaza imaginea manastirii benedictine din 1327 (numele Trandafirului – Umberto Eco – 1980) in care cartile erau o doar indeletnicire pentru putinii alesi. De aici o tema derivata este ”ingrijorarea” ca cei multi sunt incapabili sa inteleaga in profunzime abordarea eclectica a coachingului. 

Sunt un tip rational si profund liberal in abordarile mele si ma intreb la randul meu ce ar fi daca adultii care se pregatesc pentru a deveni coach:

  • ar fi capabili sa fie prezenti in mod real in viata  partenerilor de viata, sau a copilor fara sa-i transforme pe acestia in suport pentru propriile proiectii?
  • ar fi capabili sa asculte activ in orice domeniu profesional in care ar activa?
  • ar putea pune intrebari care sa ofere perspective nebanuite cunoasterii si actiunii?
  • ca manager, ar permite celor din jur sa se exprime si sa se dezvolte valorificand resursele de care dispun?
  • ca profesionist ar avea o orientare spre fapt,  in care prezentul si actiunea concreta sunt premize pentru  un viitor dezirabil
Si, dintre acestia, unii pot intelege ca Djokovic este numarul 1 in tenis pentru ca a ales de la 10-11 ani un drum plin de munca si renuntari dar si satisfactii imense, Acestia ar putea deveni coach pentru ca au inteles, vor si fac efort sustinut pentru autodepasire.
Pe toti ii asteptam in programul nostru de formare profesionala Specialist in Activitatea de Coaching – ”Campionii au coach”. Un program lung, de anduranta din care fiecare isi poate lua cat poate duce si in care pot sa-i promit in numele meu si al colegilor mei ca ii vom fi alaturi la orele de curs dar si la ”antrenamente”, la studiu dar si la definirea propriului model de coaching.
Un articol de
Paul Adrian Costin