CAPCANA MOTIVĂRII

 

un articol de Costel Coravu PCC (ICF)

”Nu am chef” ( sau altfel spus ”nu sunt motivat” )!

Cât de des ați auzit așa ceva spus de alții sau chiar ați spus-o și voi altora ?

Cât de des o astfel de stare interioară v-a împiedicat să faceți ceea ce vă propuseseți anterior ?

”Cheful” sau motivația este ceva cu care oamenii se confruntă zi de zi și este adresată ca atare în special în companii, unde una din nefuncționalitățile majore identificate statistic este constituită de lipsa de motivație/angajament a membrilor lor. Și exista multe abordări ”motivaționale” destinate creșterii nivelului de motivare în scopul obținerii de rezultate/performanțe mai bune.

Totul pleacă de la faptul că, atunci când vrei să obții altfel de rezultate decât cele de până atunci, este necesar să faci altfel de acțiuni, în mod consecvent, pe baze continue și constante (sunt foarte puține cazurile în care rezultatele dorite se obțin în urma unei singure acțiuni momentane). Majoritatea obiectivelor pe termen lung se împlinesc în urma unui proces care implică timp, efort și alte resurse corespunzătoare. Altfel spus, prin formarea unor noi obiceiuri, diferite de cele de pană atunci.

Rezultatele abordărilor motivaționale conduc, în cel mai bun caz, la niște acțiuni pe termen scurt pentru că, deîndată ce circumstanțele exterioare devin solicitante/”potrivnice”, oamenii revin la vechile obiceiuri.

Așa cum am afirmat și în articolul ”Motivație și Intenție” , TOATE obiceiurile noastre existente în acest moment vin din trecut și în marea majoritate a lor sunt doar niște mecanisme de apărare/evitare a ceva nedorit (o întrebare pe care v-o puteți pune în legătură cu un obicei nefuncțional – care nu vă ajută în împlinirea scopurilor voastre – este: ”De ce anume mă apără acest obicei? Ce vreau se evit prin activitatea în cauză? ”). TOATE au la bază o motivație care se regăsește și în alte domenii din viața oamenilor decât în cel care a generat-o.

Un prim lucru, care apare ca o consecință firească a faptului că motivația ține de trecut, este că TOATE motivațiile sunt dobândite/antrenate prin educație/experiența de viață și nu sunt altceva decât obiceiuri de gândire.

Astfel că a ne concentra pe motivația în sine nu înseamnă altceva decât a ne concentra pe trecut. De unde vin de altfel TOATE obiceiurile noastre de gândire și comportament/acțiune pe care ni le-am format de-a lungul vieții. Care în totalitatea lor alcătuiesc personalitatea cu care se identifică marea majoritate a oamenilor.

O primă concluzie a demersului de până acum este că motivația se bazează pe personalitatea / identitatea construită de fiecare din noi de-a lungul vieții.

În această ordine de idei, cât de probabil este să putem schimba obiceiurile prin motivație, fără a schimba personalitatea / identitatea? Este ca și cum ai vrea să tunzi iarba cu o mașină de tuns iarba defectă doar dorindu-ți mai mult asta (probabil că este nevoie să schimbi mașina sau să o repari).

De aceea înainte de a adresa motivația, este nevoie să adresezi personalitatea/identitatea.

Întrebarea care apare firesc ar fi: cum se poate adresa/schimba personalitatea/identitatea ?

O abordare posibilă este așa numita ”din interior spre extrerior” și anume prin identificarea convingerilor limitative și ”eliminarea” lor. Nu voi adresa această abordare în acest articol, pentru că este complexă și dificil de aplicat de unul singur (este nevoie de cineva din afară care să te susțină în acest proces – în cursul nostru de formare facem acest lucru pe parcursul a 4 ore de exerciții specifice).

O a doua abordare, pe care o voi adresa în cele ce urmează este așa numita ”din exterior către interior”. Anume prin adoptarea de noi obiceiuri/activități care odată adoptate modifică personalitatea și identitatea persoanei în cauză.

Cele doua abordări au în comun următoarea considerație: pentru a face schimbări de durată în viață este nevoie să schimbi mai întâi personalitatea/identitatea proprie! Este nevoie SĂ DEVII PERSOANA dorită, pe care să o dovedești/susții prin practica de zi cu zi. SĂ DEVII PERSOANA care realizează/împlineste/manifestă ceea ce vrea să obțină.

Inclusiv prima abordare (”din interior spre exterior”) are nevoie de acțiuni/manifestări concrete care să susțină noul mod de a gândi despre sine. Adică de noi obiceiuri de acțiune/comportamente.

CONTRUIEȘTE MAI ÎNTÂI OBICEIURILE NOI ȘI REZULTATELE VOR VENI DUPĂ !

Astfel că, concentrarea pe motivație, ca fiind cheia noilor obiceiuri, este pur și simplu nefuncțională!

Motivatia în sine nu poate genera noi obiceiuri ci doar actiuni sporadice/punctuale bazate pe un act de voință temporar. Pentru noi obiceiuri create conștient este nevoie de liberul arbitru, de intenție/alegere și consecvență.

Dar pe ce să ne concentrăm dacă nu pe motivație?

Pe practica în sine, pe procesul care conduce la rezultatul dorit, zi de zi. Și nu pe performanța/rezultatul dorit.

Explicația este cât se poate de simplă: unde este atenția ta este și energia ta. Când atenția ta este pe performanță/rezultat, care nu este altceva decât o proiecție mentală în viitor, energia ta nu mai este în prezent ci în viitor. Care sunt șansele ca ceea ce faci în prezent să fie eficace fără energia necesară?

Abordarea ”din exterior spre interior”, care poate fi aplicată/folosită fără un sprijin din afară, constă în concentrarea pe proces/program în loc de rezultat. Altfel spus pe construirea și adoptarea de noi obiceiuri, la început mici/simple , care contribuie la clădirea unei percepții despre sine ca fiind o persoană care face/împlinește/manifestă ceea ce își propune (și în consecință obține ceea ce își dorește).

BJ Fogg spune în acest sens: ” Dacă alegi obiceiul mic/simplu și îl programezi în mod corect, nu mai ai nevoie să te motivezi pentru a îl face. Se va întâmpla în mod natural, așa cum o sămânță crește în pământul potrivit”.

În acest mod, performanța / rezultatul nu este altceva decât o consecință naturală a practicii conștiente consecvente.

Așa cum știm din teoria obiectivelor SMART, este important ca atunci când vrei să obții ceva (îți propui un obiectiv) să fixezi un termen în timp. În ceea ce privește modul folosirii termenului temporal apare un lucru interesant de adăugat. În același spirit, este mai util să te concentrezi pe programul făcut decât pe termenul pe care ți l-ai propus.

Asta nu înseamnă că scopul în sine și termenul nu ar fi importante. Doar că nu ele sunt elementele pe care să vă focalizați atenția și energia, ci procesul/programul care duce la ele.

Încă un detaliu: nu este vorba despre a face foarte bine ceva, ci de a face cât de bine poți pe baze constante, în mod consecvent.

Este mai importat să faci ce ți-ai propus , în special la începutul procesului de schimbare, decât modul în care o faci (nu înseamnă că modul în care o faci este nerelevant, ci că, în special la început, până se adoptă noul obicei, atenția să fie pe cantitate și nu pe calitate; calitatea vine odată cu practica repetată – practica duce la măiestrie).

Ce poți face atunci când nu faci ce ți-ai propus (în afară de a da vina pe tot felul de lucruri, inclusiv pe sine) ?

TOȚI oamenii, inclusiv cei de succes, au momente în care nu fac ce își propun. Există însă o diferență majoră de abordare: oamenii de succes, spre deosebire de ceilalți, nu rămân în stare de inacțiune, ci revin repede la ceea ce și-au propus (așa cum spune un proverb ”nu te îneci pentru că ai căzut în apa; te îneci pentru că ai rămas acolo”). Și ceea ce fac este că, oricât de paradoxal ar suna, ”planifică eșecul”. Altfel spus, au modalități dinainte programate de a reveni cât mai rapid la obiceiul dorit.

CONCLUZII

  1. VISEAZĂ LA SCARĂ MARE ȘI ÎNCEPE CU PAȘI MICI.
  2. ATÂTA TIMP CÂT VEI ACȚIONA DOAR CÂND EȘTI MOTIVAT, INDIFERENT CE FACI NU VEI AVEA SUFICIENTĂ CONSISTENȚĂ PENTRU A AVEA IMPACTUL DORIT ÎN VIAȚĂ.
  3. NU ”ELIMINI” UN OBICEI CI ÎL ÎNLOCUIEȘTI CU ALTUL

La final câteva recomandări de abordări care să vă sprijine să diminuați impactul pe care un obicei nedorit îl are asupra vieții voastre.

  1. Schimbați mediul înconjurător (eliminați cât mai multe din ”tentațiile” posibile)

Exemplu: dacă fumezi atunci când bei, nu mai merge în restaurante/baruri

  1. Conștientizați de câte ori pe zi/săptămână faceți acel obicei (țineți evidența lui de exemplu prin a face un semn pe un carnețel de fiecare dată când îl faceți – fără a vă judeca/învinovăți în vreun fel pentru asta)
  2. Identificați un nou obicei care poate avea impact în mai multe domenii din viața voastră (de exemplu miscarea fizică/sportul practicat în mod regulat vă sprijină să aveți mai multă energie în tot ce faceți, o stare de sănătate mai bună …)
  3. Nu faceți toate schimbările necesare dintr-o dată; luați câte o decizie clară și precisă pe rând și le aplicați secvențial
  4. Rugați o persoană să vă sprijine în demersul vostru (agreați cu ea modul de sprijin dorit)
  5. Schimbați perspectiva (nu renunțați la obiceiul nedorit; reveniți la starea dinaintea lui)

 

Leave your thought

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.